Concentratie en innerlijk ontwaken

Hoe kunnen wij onze mentale innerlijke aap in de gaten houden

12 juni om 20u

Voordracht

Distractie is de grootste vijand voor alle doelen in ons leven, zowel van grote projecten buiten ons als ook van het contact met onze innerlijke wereld. Je kan het vergelijken met een aap, die altijd aandacht trekt door van hier naar daar te bewegen en hoe meer je probeert hem te ignoreren, hoe wilder hij zich gedraagt en ons zo toch efficiënt afleidt.

Toch is er een uitweg, want we hebben twee vrienden. Enerzijds zit in ons deze stem, onze hogere ik, sommige noemen het ook onze ziel, die ons naar ons echte zijn wil leiden. Het begint meestal met een bepaald gevoel, dat wij in ons leven niet het juiste aan het doen zijn. Met de tijd versterkt deze perceptie: Het is het begin van onze innerlijke ontwaking, iets dat wij niet langer kunnen ignoreren. Anderzijds is er ook ons bewustzijn, dat zich door concentratie en discipline niet te snel laat afleiden. Wie deze reis durft aangaan – het gaat hier om een heel bijzonder avontuur – zou met blijkbaar onoplosbare obstakels geconfronteerd worden, maar mag wel de kennis van zichzelf en misschien zelfs van de zin van het leven verwachten. Dus eigenlijk niets om aan het toeval over te laten, of wel?

Eeuwenoude leringen van het Tibetaanse Boeddhisme hebben in één beeld het exacte traject met zijn centrale elementen, ontwikkelingsstappen en valkuilen tot de innerlijke ontwaking getekend. In deze voordracht zullen wij dus meer op het begin van het pad naar concentratie en innerlijke ontwaking ingaan, om dan vooral de eersten stappen van het pad van de Zoekende volgens de Oosterse leer te bekijken. En dan, beter bekend met het gevaar dat deze aap en nog andere dieren voorstelt, zullen wij ons beter gewapend voelen om verder te gaan…