Herakles Stage

Herakles stage 2020

Een team van jonge mensen in een tentenkamp op het Domein van de Renaissance. Een week “uit de comfort zone”. Veel plezier, training en verschillende vrijwilligersprojecten: dat was hoe het Herakles kamp eruit zag. 

Het doel van de Herakles stage is om jonge mensen uit hun comfortzone en de vaak digitaal kunstmatige avonturenwerelden te halen en hen te confronteren met het echte avontuur van het leven. Daarbij moeten ze zichzelf beter leren kennen, grenzen overbruggen en vooral teamgeest en teamwork aanleren.

Overdag meewerken aan vrijwilligersprojecten, de opbouw van een nieuwe manier van leven, of ecologische werken, terwijl s’avonds nog meer uitdagingen wachtten zoals nachtoefeningen, olympische spelen, retoriek- en theateroefeningen en trainingen op het gebied van eerste hulp. In een simulatieoefening werd het geleerde direct in praktijk gebracht: na een zoekactie moesten gewonden worden gered en dankzij teamwork goed en wel terug naar het kamp vervoerd worden. Kamperen werd in de vrije natuur gedaan om de luxe van de moderne beschaving bewust een week achter zich te laten.

Naast de projecten is voor ons als praktische filosofen de persoonlijke ontwikkeling van elke deelnemer enorm belangrijk: hoe ga ik om met moeilijkheden? Hoe gedraag ik me in een team? Waar zijn mijn grenzen? Na een week gaan de deelnemers rijker naar huis met een schat aan ervaring en kennis. 

Wat het Herakles kamp leert: Het is voor veel jongeren belangrijk om actief betrokken te zijn bij de natuur en de samenleving!